Hidroizolaciju prilikom obnavljanja PRVE OBRENOVAČKE OSNOVNE ŠKOLE izvela je SZR“Hidro-MD“ iz Sombora.

Tu školu, koja je obnovljena sredstvima Fondacije Ana i Vlade Divac, uz podršku poljskih i namačkih donatora, otvorili su ministar prosvete Srđan Verbić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predstavnici donatora.

Školu, koja je osnovana 1824. godina, pohađa oko 620 učenika, a Verbić i Mali su na svečanosti izrazili zadovoljstvo što je projekat rekonstrukcije, u koji je uloženo 87.000 evra uspešno završen.

Mali je istakao da su posle majskih polava prioriteti bili zbrinjavanje ljudi i obezbeđivanje krova nad glavnom kao i obnova uništenih dobara, ali i rekonstrukcija obrazovnih ustanova i vrtića.

„S obzirom na to da su radovi na ovoj najstarijoj obrenovačkoj osnovnoj školi završeni, danas smo korak bliži ostvarenju tog cilja“, rekao je on.

Mali je izrazio zadovoljstvo što je zgrada škole uspela da izdrži poplavni talas uprkos starosti podsetivši da je jedan od profesora u njoj bila i Desanka Maksimović.

„Veliko mi je zadovoljstvo i puno mi je srce što mogu da kažem da ne samo što je škola izdržala, nego smo je u potpunosti obnovili i ona sada sjaji punim sjajem“, rekao je on zahvalivši se donatorima na podršci.

Verbić je rekao da je posao na obnovi te škole u putpunosti urađen kako treba i izrazio nadu da će tako izgledati i sve ostale obrazovne ustanove u Obrenovcu.

On je naveo i da su učenici, osim redovnog nastavnog programa, tokom obnove škole imali priliku da nauče i dve važne lekcije – iz organizacije i humanosti.

„Imamo primer kako organizacije koje se bave humanitarnim radom iz Poljske i Nemačke i Srbije brzo reaguju i pomažu svima kojima je pomoć potrebna“, rekao je Verbić dodavši da je druga lekcija bila iz humanosti.

Predstavnica ambasade Poljske Hana Delevska Grem je izrazila zadovljstvo što je u obnovi škole učestovala i Poljska, čiji garđani su se pre 17 godina suočili sa velikim poplavama ali pomoći drugih država.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što mogu danas da učestvujem u svečanom ponovnom otvaranju škole posle strašne poplave koja je pogodila i vaš grad“, rekla je ona.

Divac je izrazio zadovoljstvo što je formiran tim donatora i rekao da su zajedničkim snagama uspeli da pokažu kako se dolazi do pravih rezulata.

„Ovo danas što sam video je stvarno fenomenalneo…Deco, uživajte i mnogo smo ponosni što smo učinili nešto za vas…i da sutra vi budete oni koji će pomagati drugima“, rekao je Divac.

Sredstva za obnovu starog dela škole obezbedila je Fondacija „Ana i Vlade Divac“ kroz Program razvojne saradnje Ministarstva spoljnih poslova Poljske i organizacije „Poljska humanitarna akcija“.

Novi deo zgrade je obnovljen zahvaljujući donaciji nemačke kompanije „TimoCom“ i nemačkog transportnog udruženja „Die Transport Botsćafer“